EU Democratie een farce? Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Hebben we nog wel een Democratie?

Door: Tilasmi Frigge

De meeste mensen kunnen zich nog wel herinneren dat we een referendum hebben gehad in Nederland over de Europese grondwet. Referenda worden gehouden om de burger de gelegenheid te geven mee te kunnen besluiten over belangrijke zaken. De toetreding tot de EU, het accepteren van de grondwet en de weg naar het verliezen van onze soevereiniteit zijn geen zaken die men zomaar kan en mag maken. De enige keer dat we een referendum kregen aangeboden hebben we gebruikt. Met een opkomst van meer dan 60% gaf 61,6% aan geen Europese grondwet te willen.

De consternatie was groot. Want terwijl in alle landen referenda werden beloofd hebben er velen nog geen gehouden of zijn de uitslagen niet bekend. Hierna kwam het verdrag van Lissabon. Het was hetzelfde als de Europese grondwet met kleine onbetekenende aanpassingen zodat gezegd kon worden dat het hier niet ging om de Europese grondwet. Bij de Europese verkiezingen hadden we in Nederland een record lage opkomst. Geen wonder als de politiek toch geen respect heeft voor de stem van de burger. Iets meer dan 30% kwam opdagen. Met 6% van de burgers die op Pechtold stemden wist deze met het klamme zweet op het voorhoofd vol geveinsde overtuiging uit te roepen dat hij had gewonnen. De beschamende voorstelling van eens een partij die het bindende referendum bovenaan in zijn programma had staan had geen gelijke.

Omdat ik het vermoeden heb dat steeds meer mensen hun twijfels hebben bij onze democratie, of we nog wel een democratie hebben, heb ik hieronder een onderzoek samengesteld.

[modalsurvey id=”1450316073″ style=”flat” align=”center” textalign=”center” width=”100%” visible=”false” message=”Je hebt dit onderzoek al uitgevoerd!”]

[survey_answers id=”1450316073″ style=”doughnutchart” data=”full” qid=”” aid=”” bgcolor=”#5BC0DE” color=”#FFFFFF” hidecounter=”no” hidequestion=”no”]

 

Voor degene die vinden dat we onze democratie kwijt zijn hebben wij de volgende vraag

 

Heb je andere suggesties, zet ze hieronder bij de commentaren!

Socrates - De Ommekeer

Als Google je niet kan vinden, wie wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

19 Comments

 1. Anoniem

  Ik ondersteun uw gedachten!! Vr, gr.

 2. T8T

  Allemaal verschillende opvatingen hoe de ideale samenleving eruit moet zien.

  Daarom is het zo belangrijk samen te beslissen hoe wij het land moeten runnen.
  Daar moet ik ook een deel van mijn idealen voor in de prullenbak mieteren, want ik leef niet alleen in een land.

  Bitter, maar waar.

 3. Wessel

  We moeten realistisch blijven, als mensen niet slecht waren van nature was niemand van ons hier. Een theocratie zoals het persoon dat onder de naam Terry door gaat, dat voorschrijft is al helemaal een grap de middel eeuwen waren zo goed niet. En iedereen die als een of anderen Neo-hippie gaat roepen dat wij allemaal gelijk waardig zijn enz heeft kennelijk niet het besef dat het voor mensen onmogelijk is om in een compleet gelijkwaardige samenleving te zijn. Mensen zijn gretig jammer maar waar. Als je dit niet gelooft verdiep je dan even in de uitpak van het communisme in verschillende landen.

  Maar goed even terug op die theocratie, de realiteit is wel dat in plaats van zondes afkopen we nu een groot percentage inkomsten belasting en 21%+ aan BTW neertellen voor zogenaamde sociale zekerheid en anderen diensten die jij niet vrijwillig hebt aangenomen omdat je dan “beter af” zult zijn .
  Iedereen die nog geloofd dat die zekerheid er is raad ik aan is een keertje een cent los proberen te krijgen bij verzekeringen en gelijk soortige instanties zie “belastingdienst”, terwijl jij je wel verplicht moet inschrijven bij zoon bedrijf omdat dat de wet is. Maar ja ook daar bij de verzekeraar draait het gewoon om kei en kei-harde pegels. Men zegt niet voor niks dat de staat voornamelijk bij verzekeraars zou lenen. Bedrijven zijn nu de nieuwe kerk en wat het bestuur verandert is er geen klote gebeurd want ze liggen nu net zo goed als toen in bed met deze top van de sociale piramide.

  Begrijp me niet verkeerd er is een top nodig, ’t punt is alleen wel dat deze top op een redelijke wijze met de midden- en onderklasse moet omgaan.

  Redelijk: wat je kunt beoordelen als juist (ethisch), acceptabel, humaan, behoorlijk.

  Voor iets in de richting van wat rob zegt; “3 weken het binnenhof bezetten. Maar dan wel minimaal met 50.000 man. Dit moet toch te realiseren zijn ???” zijn mensen toch nog veelte “tevreden”, ‘S avonds nog steeds eten op je bord, bank onder je reet en tv voor je knikkers.

  “Il y a des vérités qui ne sont pas pour tous les hommes et pour tous les temps”.
  Er zijn waarheden die niet voor alle mensen bestemd zijn, noch voor alle tijden.

  Voltaire, “Letter to François-Joachim de Pierre, cardinal de Bernis (23 April 1764).”

  • Wessel

   wat het bestuur verandert moet zijn *wat er in het bestuur veranderd zou zijn*

 4. Robert Bosman

  Dag allen,

  Ben vanavond voor het eerst op deze site terecht gekomen en zie veel herkenbare stellingen en vragen welke tevens worden aangekaart bij de series van Zeitgeist. Een Eye opener voor mij. Op de stelling hoe we onze democratie terug kunnen krijgen zullen we moeten beginnen met een stukje bewustwording naar de bevolking toe. Hoe moeilijk gezien er weinig mensen zijn die hier aan toe komen. Druk met werk / kinderen en vrije tijd wordt opgeslokt door media entertainment om ons vooral niet na te laten denken over zaken welke ertoe doen. Toch denk ik dat het hier wel mee moet beginnen. De bevolking tot actie oproepen over iets waar ze niet over nadenken, of niet interesseert omdat ze het voor lief nemen zal nooit resulteren in hetgeen wat nodig is. Deze bewustwording komt vanzelf gezien het monetaire betaalsysteem met alles wat daar aan vast hangt geen bestaansrecht heeft op de lange termijn. Toch willen we nu iets doen omdat steeds meer mensen inzien en ondervinden dat er inderdaad geen sprake meer is van een democratie zoals deze bedoeld is. Dus initiatieven zoals deze zullen in rap tempo ( hopelijk ) volgers krijgen en dit zal moeten resulteren in een politieke partij wat zich hard maakt voor wat er toe doet. Raar genoeg wordt er bij geen enkele politieke partij aan dit soort onderwerpen aandacht geschonken. Het kan niet anders zijn dat er een politieke partij komt en dat deze zo veel stemmen krijgt dat deze partij, met of zonder andere partijen, de democratie terug kan krijgen. Zo denk ik er nu over maar zoals ze zeggen er zijn meer wegen naar Rome. Als we maar in Rome komen want pfff de toekomst welke onze kinderen en de rest van de wereldbevolking te wachten staat met zoals het nu gaat is niet te bevatten en kun je eigenlijk geen toekomst noemen. Succes ommekeer-Nederland..!!

  • Tilasmi

   Zolang wijzelf onze moraal niet meer als richtlijn in het leven houden zijn wij verloren. Hoe zou het komen dat een moraal loze regering aan de macht is en blijft? Omdat wij dit toestaan. Verandering komt alleen bij jezelf vandaan. Angst en egoisme zijn de grote excuses.

 5. Prime

  wederom zie ik hier een vraag met uitleg over of wij nog wel een Democratie hebben.Nee dus.Als er personen zijn aangesteld die dit land moeten leiden in de Koningklijke Neerland en dat niet doen,dan is er iets goed mis.Nog steeds worden die mensen betaald uit onze zakken,prima,maar niet op die manier.Als ik mijn werk zo waardeloos zou doen was ik simpel weg mijn baan kwijt.En hoe kan het dat Nederland als enige land nog steeds niet opstand is gekomen?want onze leiders zijn voor het volk maar ook van het volk.Niet alleen onze economie is naar de klote,maar ook onzezorg,structuur zoals dat van Politie,Brandweer en Defensie.nu alles weg word bezuinigd omdat zogenaamd de kas leeg is,geeft Nederland wel milarden weg naar het buitenland en binnenlandse nutteloze projecten en doelenden.check de OV chipkaart bijvoorbeeld.Nu komt het ene schandaal na het andere naar boven.Onze leiders hier geven ons valse informatie,houden informatie achter en of zijn omgekocht.en nog steeds het volk zwijgt.want vergeet niet,1 die wat zegt is dwaas,100 een nutteloze Demo…maar met miljoenen gevaarlijker.ze zijn met minder.Buiten dat gezegd,worden er ook wetten aangesteld buiten ons medeweten om.wij zouden daar over moeten stemmen,dat is ons recht en onze plicht.Als wij,het volk het hierbij laten zitten,word er over ons heen gelopen en dat doen ze al.Het begon al sinds het referendum om 1 Europa te willen hebben.Wij,waren met de meerderheid er niet mee eens.Brussel!!…hoe kan het dat wij constant moeten en blijven betalen aan Brussel? (check ook maar eens de geschiedenis van NATO hoe dat ontstaan is ) Hoe kan het dat landen die niet in de EU zijn,wel welvarend zijn.Ik heb mijn beslissing gemaakt en ik hoop dat er andere mensen zijn die niet hun koppie in het zand steken.Hoe minder intresse,hoe meer bangmakerij….hoe meer hun de controle krijgen…

 6. Marcel

  Waarom niet de staat aanklagen middels een class action?

 7. abu

  Mijn mening net als in het midden oosten is de regering en het konigshuis omver werpen
  Hopelijk zonder geweld, maar dat is denk ik moeilijk wantde machthebbers zullen hun macht niet zondergeweld inleveren dat is denk ikwel de realiteit of we nou zogenaamd in het vrije westen leven wil niet zeggen dat de regering geen geweld zou gebruiken als het volk een poging zou doen

  Moge het volk wakkerworden

  alhamdulilah

 8. Mariët Frigge

  Helemaal eens met Hydra en Denny Boshuizen!
  Zo leef ik ook zoveel mogelijk in mijn beperktheid.
  We zijn op weg; het tijdperk van macht is voorbij; we zijn getuige van de laatste stuiptrekkingen.
  Uit de twee genoemde brieven blijkt het begin van een nieuw tijdperk van: alle mensen zijn evenwaardig en leren wat liefde echt betekent.

 9. Dirk van

  De gedachte dat we een democratie hebben is een utopie. De gedachte dat de overheid er is om burgers te beschermen wordt al vele decennia geloochend. Simpele voorbeelden: de grondpolitiek, het grabbelen in de pensioenpotten, het privatiseren van overheidsbedrijven, het opdringen van euro, de uitverkoop van de soevereiniteit, de beïnvloeding van financiële en macht structuren door lobbyisten, het negeren van een referendum, het niet aanpakken van veroorzakers van het Griekse drama, het volk meesleuren in een grote schulden last wat het uitlokken is van onrust en/of onlusten en dan het laffe: dan sturen ze politie en/of leger op de bevolking af en noemen deze dan terroristen terwijl zij de terroristen zijn die zich verschuilen achter wetten die ze zelf in het leven hebben geroepen. Goh, het lijkt wel een deja vue.

  Een van de oorzaken is de desinteresse. Als men al gaat stemmen, wordt er afgegaan op mooie praatjes en beloftes. Een democratie kan alleen floreren als de burgers grote betrokkenheid aan de dag leggen en dat gebeurt niet of nauwelijks. Over het algemeen is de mens lui om zich echt te interesseren in politieke en maatschappelijke vraagstukken. Ouders, scholen en media spelen hier een grote rol in door essentiële onderwerpen te vermijden en dat zal een moeizame lange weg zijn omdat gevestigde meningen en ideeën die een soort van veiligheid vormen, die men niet zo makkelijk prijs geeft.

 10. hydra

  Enkelen starten met initiatieven tot verenigen. Het bijelkaar brengen van mensen voor allerlei praktische doelen. Eerst je eigen straat, dan je eigen buurt en zo steeds groter. Vereniging voor volkstuinen en het maken van volkstuinen van gemeentelijke terreinen. Naoberschapvereniging. Gezamenlijke kinderopvang en samenvoegen van bejaarden met kinderopvang en basisscholen. Een buurtgarage waar je kunt klussen en werken aan het ontwikkelen van elektrische auto’s. Een architectencollectief die nadenkt over gemeensschappelijke woonvormen zonder verlies van je prive. Ruilhandel winkeltjes in je buurt stimuleren. Kunst en muziek collectief starten voor jong en oud. En ga zo maar door. Er is fantasie en enthousiasme nodig onder elkaar om dit te starten…

 11. Rob

  Helaas hebben we in Nederland geen recht om zomaar te staken zonder toestemming rechtbank, maar inderdaad door het land een paar dagen stil te leggen kunnen we iets bereiken. Petities tekenen heeft ook al niet veel zin. GEEN WOORDEN MAAR DADEN!!!

 12. A Tijdeman

  We hebben geen leiders nodig!! We moeten samenwerken en elkaar als gelijken zien.

 13. Wat de wereld nodig heeft is het bestuur door God zoals Jezus en z’n apostelen dat onderwezen. Gods regering vanuit de hemel. Vertegenwoordigd door moreel zuivere en loyale mensen.

  Tot die tijd kunnen we economisch onze eigen verantwoordelijkheid nemen en onszelf niet meer dan puur noodzakelijk afhankelijk

 14. rob

  3 weken het binnenhof bezetten. Maar dan wel minimaal met 50.000 man. Dit moet toch te realiseren zijn ???

 15. Martin Schrader

  Regeren in dienst van het volk.

 16. Dennie Boshuizen

  Het wordt tijd dat we gaan beseffen dat we allemaal mensen zijn. We zijn allemaal gelijk, niemand is superieur aan een ander. We moeten leren elkaar te helpen en stoppen om een leven te LIJDEN zoals een ander dat wil. Leef vanuit liefde voor jezelf en voor een ander, dan hebben we dit soort discussies niet nodig, dan kunnen we dit systeem dat al lang niet meer bestaat voor mensen, maar slechts voor de elite over boord gooien en is er overvloed voor iedereen.

Leave a Comment