Bernard_Lietaer_Complementary_Currency_de_ommekeer

Heroverwegen van Geld door Bernard Lietaer

Ons huidige geld systeem werkt niet. Het resultaat van een rente dragend systeem is een boom-bust economie, een economie die telkens instort in een crisis die in enkele gevallen uitmond in een oorlog. Sinds 1970 tot 2010 heeft het IMF wereldwijd 425 monetaire of financiële crises geteld! En het is nog niet over. We zijn nog steeds niet veilig hier in Europa. Dit laat zien dat het monetaire systeem niet stabiel is. Dat daar enkelen van profiteren mag duidelijk zijn, maar voor de meeste van ons zijn deze crises enorm schadelijk.

Geld systemen zijn ons bekend vanaf de Summieriers, zo’n 3300 voor Christus. Het huidige monetaire systeem is rond 1700 ontstaan met de ‘Bank of England’, zo’n 320 jaar geleden. Van origine waren het staten die het geld uitgaven, nu zijn het private banken die het geld scheppen. De evolutie van geld is gaande. Zoals we vroeger de meest bekende vormen hadden als goud en zilver, zo hebben we nu papieren geld en het meest recent het digitale geld. Met deze nieuwe ontwikkelingen kan iedereen met een computer zijn eigen geld systeem ontwikkelen.

Bernard Lietaer verteld hoe complementaire geld systemen de economie kunnen helpen het piek en dal effect van het huidige systeem te verzachten. Het banken cartel wil zijn monopolie van de geldschepping natuurlijk behouden en het is politiek niet een van de belangrijkste punten om deze markt te liberaliseren. Ook al is er nu bekend dat er $1.000.000.000.000.000 nodig is om de Europese banken te redden! Het lijkt nu, mei 2014, dat het even goed gaat, maar de werkelijke problemen zijn nog lang niet opgelost. Intussen worden de onderste lagen van de bevolking het hardst geraakt. Zij worden simpelweg niet vertegenwoordigd door de politiek.

Een enkel monetair systeem is instabiel. Bernard Lietaer verduidelijkt dit met een wetenschappelijk bewijs. Gebrek aan diversiteit is de oorzaak van het ineenstorten van dit systeem. Een veelheid van muntsoorten is de oplossing. Bernard legt uit hoe verschillende gemeenschappen complementaire munten hebben ontworpen waarvan sommige meer dan tien jaar en zoals de WIR in Zwitserland, al meer dan 70 jaar bestaan.

Hier in Nederland lopen we nog achter met deze systemen. Alhoewel er verscheidene LETS systemen bestaan zijn er weinig Business to Business (B2B) munten zoals de WIR in Zwitserland.  En degene die er zijn, staan in de kinderschoenen, zoals de Dam uit Rotterdam of de Gelre in Arnhem die net is opgestart. Het is zaak dat we in Nederland zo snel mogelijk ons gaan ontwikkelen op dit vlak.

Gelre in Arnhem

Dam uit Rotterdam

De Haagse Ooievaar

st. Lokaal Geld

 

Socrates - De Ommekeer

Leave a Comment