ING man Teunis Brosens legt uit hoe het ING geld schept

ING man Teunis Brosens legt uit hoe het ING geld schept

Interview met Teunis Brosens van het ING. Na zijn lezing op het congres ‘Geld voor de Toekomst’ stel ik nog enkele vragen aan Teunis. Eindelijk spreekt de ING zich uit over de geldschepping bij commerciële banken. Luister naar dit uiterst interessante gesprek met Leo Bijl en Tilasmi Frigge.

 

Het hele geldscheppingsverhaal is enorm ingewikkeld gemaakt. In het interview probeer ik de zaak simpeler te maken. Kunnen de banken elke echte Euro nu 25 maal uitlenen? Ja, dat doen de banken, maar alleen over hun eigen vermogen, zij kunnen deze geld vermenigvuldiging niet over vreemd vermogen toepasssen. En, zegt Teunis Brosens, al het geld is gedekt. Waardoor? Onroerend goed? Ja, maar ook door de claims die uitstaan in de vorm van hypotheken en leningen.

Als de banken niet genoeg eigen vermogen hebben kunnen zij dan lenen bij de centrale banken? Ja zegt Teunis Brosens, maar daarmee kunnen ze geen geld scheppen.

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

Als het om de hypotheek bubble gaat vraag ik wie daarvoor verantwoordelijk is. Als je zoveel hypotheken verstrekt terwijl je het geld maar kan blijven scheppen en de eisen voor een hypotheek steeds lager worden, wie is er dan verantwoordelijk? Teunis Brosens zegt dat de banken, de regering en de consument verantwoordelijk zijn. De ING is hard bezig om de klant een financieel inzicht te geven zodat zij weten wat hun verantwoordelijkheid is. Teunis Brosens zegt niets over wat hun aandeel is om de schade die de banken crisis heeft gebracht te herstellen.

Ad Broere de man die de geldschepping in Nederland onderzoekt en auteur van het boek ‘Geld komt uit het niets’,  heeft eerder contact gehad met  Teunis Brosens over de geldschepping door commerciële banken. Hun email conversatie kun je hier vinden;   Ad Broere n gesprek met de ING over geldschepping

ING man Teunis Brosens legt uit hoe het ING geld schept

ING man Teunis Brosens legt uit aan Leo Bijl hoe het ING geld schept

 

Socrates - De Ommekeer

ShanTVision Webdesign - Marketing - SEO - Photoshop en fotografie - video

Leave a Comment