Wolfgang Streeck. Buying Time: The Delayed Crisis of Democratic Capitalism

Interview met Wolfgang Streeck over rente en complementair geld

Afgelopen 2 april was ik bij een boekpresentatie en lezing met Wolfgang Streeck, emeritus directeur van het Max Planck Instituut voor Sociale Wetenschap in Keulen en professor in de sociologie aan de Universiteit van Keulen en Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na de presentatie kreeg ik de mogelijkheid beiden kort te interviewen.

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

Wolfgang Streeck gaf Ewald Engelen antwoord op een paar onderwerpen die Ewald aanhaalde uit het boek ‘Gekochte tijd – De uitgestelde crisis van het democratisch kapitalisme’. Een paar korte impressies probeer ik hieronder weer te geven. Wolfgang Streeck legt uit hoe het kapitalisme elke crisis oplost met truukjes. De eerste crisis werd opgelost door inflatie. Inflatie is het systematisch bijdrukken van geld waardoor de koopkracht verminderd van de munt. Maar door de groeiende toestroom van geld wordt de economie tijdelijk gered.

De volgende crises werden opeenvolgend opgelost door stijgende publieke (staats) schulden en private schulden. In de huidige crisis die in 2007 begon wordt de oplossing gezocht in het opkopen van staats en bank schulden door de centrale banken. Door deze mechanismen blijft de economie groeien en kan een potentieel destabiliserende sociaal conflict voorkomen worden, aldus Wolfgang Streek. Maar we zitten aan het einde van mogelijkheden. De democratische controle op de markten loopt tegen een einde en daarmee vervalt de democratie tot een spel van volksvermaak waaraan een rechtssysteem is gekoppeld in dienst van de markten. Wolfgang Streeck is weinig hoopvol.

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

Citaat; ‘Als mij verwijtend gevraagd zou worden waar dan toch de positieve noot blijft, zie ik uiteindelijk toch nog mijn kans schoon om naar Adorno te verwijzen. Diens antwoord – natuurlijk veel beter geformuleerd – zou ongetwijfeld zijn geweest: wat nou als er helemaal niets positiefs is?’

Toch hebben wij nog een kans. We kunnen onze eigen lokale rentevrije munten maken. st. Lokaal Geld promoot een rentevrije munt die complementair is met de Euro en het vermogen heeft de lokale economie te beschermen tegen de onstabiele monetaire structuren die ons gijzelen met hun valse beloftes.

Hier de boekpresentatie die in het Goethe Instituut Amsterdam werd gegeven. Gespreksleider Ewald Engelen

Het boek ‘Gekochte tijd, de uitgestelde crisis van het democratisch kapitalisme is makkelijk leesbaar en de moeite waard om een inzicht te krijgen in wat onze positie is als mens binnen de economische modellen en wat de ontwikkelingen zijn sinds de tweede wereldoorlog. Persoonlijk is het toch schokkend te zien dat we niet meer zijn dan consumenten die gemanipuleerd moeten worden door angst en hebzucht…. We are the useless eaters….

[g-gallery gid=”1791″ random=”1″]

Lees meer van Wolfgang Streeck

 

Socrates - De Ommekeer

 

ShanTVision Webdesign - Marketing - SEO - Photoshop en fotografie - video

Comments are closed.