Samen met de Grieken. Nederland en België steunen de Grieken!

Samen met de Grieken

In heel Europa komen er wetenschappers naar voren om uit te leggen hoe de Troika in elkaar zit. Nadat in 2008 de crisis in de EU inzette waarin Griekenland als boosdoener werd neergezet, zijn er plannen gepresenteerd om Griekenland te redden. Griekenland was en is het land dat het bestaansrecht van de EU bepaalt. Immers als er kwijtschelding van de schulden zou plaats vinden zouden de andere zuidelijke lidstaten dit ook willen. En als zij de EU zou verlaten zouden ook anderen volgen. De bezuinigings-maatregelingen moeten dan ook streng worden toegepast op Griekenland. Om de bevolking van Europa achter deze maatregelen te krijgen moest het beeld naar buiten komen van een luie Griek die vroeg met pensioen ging.

De economen die nu naar buiten komen, en sommigen spreken al langere tijd zonder gehoord te worden, spreken van vuile spelletjes door de banken en onze regeringen. Ten eerste was de crisis ontstaan doordat in Griekenland net als in de andere Europese landen en in Noord Amerika de banken geholpen moesten worden. Door deze hulp is Griekenland door de ratings bureaus in een andere categorie geplaatst waardoor het meer rente moest betalen. Deze banken die gered moesten worden waren sterk verbonden met de andere Europese banken. Griekenland stelde zich garant, net zoals de andere landen, voor de schulden van de banken.

“Het fundamentele probleem was niet de openbare schuld. Het echte probleem was de creatie van een speculatieve zeepbel tussen 2001 en 2009 door privékredietverleners, die dat deden met de medewerking van enkele grote Europese banken, voornamelijk Franse en Duitse, maar ook Griekse.”

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign – SEO – Video

Het vreemde deed zich voor dat terwijl de Griekse banken gered moesten worden en gered werden door de Griekse staat, de internationale banken die ook in hoge nood verkeerde maar de crisis hadden veroorzaakt en verbonden waren met de geredde Griekse banken hun investeringen in Griekenland veilig wilde stellen. De Troika is ontworpen om het geld dat Duitse, Franse en Nederlandse banken in Griekenland hadden zitten eruit te krijgen en de schulden van een private schuld naar een publieke schuld om te zetten. Hiermee waren de vermogens van de aandeelhouders van deze banken gered en lag de schuld bij de Europese bevolking.

Griekenland en de wisseltruuk van het IMF

 

“Dit is een goed voorbeeld van de vernietiging van de bezittingen van de natie, van bezittingen die het algemeen belang moeten dienen. Deze privatiseringen dienen niet om de openbare financiën te saneren. Ze dienen om de zakken te vullen van enkele gegadigden. Dit is absoluut illegitiem.”

 

Wat de banken deden vanaf 2001 is geld dat de banken uit het niets mochten maken op elke plek waar mogelijk in de vorm van hypotheken creëren. De centrale banken hadden de teugels losgelaten van het Fractioneel Reserve Bankieren en banken konden nu tot 3% reserves (eigen vermogen) gaan in de geldschepping. Even ter verduidelijking, Fractioneel Reserve Bankieren heeft tot deze verruiming een verhouding gehad van 1:10. Dit betekende dat de banken elke echte Euro in hun bezit tien keer konden uitlenen. Na de verruiming konden banken stapsgewijs tot 1:33 gaan, oftewel elke Euro 33 maal uitlenen.

Teunis Brosens van de ING verteld de ratio die de banken hanteren in de geldschepping. (banken mogen sinds de crisis elke echte Euro maar 25 keer uitlenen)

Het was dus aan de banken om te zorgen hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. De Nederlandse, Franse en Duitse banken zijn op de Griekse markt gedoken en hebben de huizen zeepbel veroorzaakt, net zoals in Nederland. En omdat de banken wel gered zouden worden, door de staatsgaranties etc. gaf dit de banken cart blange. De banken beheren namelijk ook onze pensioenen, en geen politicus wil verantwoordelijk zijn voor het verdampen van onze pensioenen. Zo konden en kunnen de banken ons gijzelen en ervoor zorgen dat hun schulden publieke schulden werden waar de burgers van Europa voor op moeten draaien!

Dit is een toespraak van Eric Toussaint, geschiedkundige en politiek wetenschapper die in de senaat van Griekenland uitlegt hoe de Grieken genomen worden.

“Aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren”
Eric Toussaint tot het Griekse parlement: “Ik ben ervan overtuigd dat deze twee dagen (17-18 juni) de Griekse regering en het Griekse parlement voldoende argumenten zullen geven – ook aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren – om de waarheid achter de Griekse schuld kenbaar te maken”.

De economen die hiervoor waarschuwen zijn in Nederland Ad Broere met dit artikel uit 2011 en Ewald Engelen met dit artikel uit 2015.

Ewald Engelen – Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).

Marianne Thieme haalt uit naar banken en politiek over de Griekse crisis!

We kunnen concluderen dat de bankiers niet alleen uiterst onbetrouwbaar zijn, maar hun macht gebruiken om de Europese bevolking te gijzelen. Ze maken gebruik van instellingen als het ECB, het IMF en onze politieke instituten. Wat mij betreft is dit het faillissement van deze organisaties. Het vertrouwen is geschaad. We hebben een tribunaal nodig om de schuldigen te berechten. We moeten de schulden opnieuw bekijken, hoe ze zijn ontstaan en wie ervan heeft geprofiteerd. Dat commerciële banken geld mogen maken uit lucht en er dan rente over vragen is nooit democratisch besloten. Het maakt een elite stinkend rijk terwijl de burgers mogen bloeden.

Samen met de Grieken. Nederland en België steunt de Grieken!

Het is in België dat burgers de straat op gingen voor de Grieken. Laten we samen opstaan om de banken en onze politici te stoppen met de roof die gaande is! Laten we het voorbeeld volgen van onze vrienden in België!

Samen met de Grieken. Nederland en België steunen de Grieken!

 

De wereld van morgen – Aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren

Ad Broere – Griekenland in de wurggreep van IMF en ECB

De Tijd – Waar zijn al die miljarden voor Griekenland naartoe? Naar de westerse banken

Ewald Engelen – Vijf jaar voorgelogen over Griekenland

LINKS – Greece: Radical Eric Toussaint to audit Greek debt

De Correspondent – De geschiedenis leert: wat de Grieken willen is heel redelijk (en wat de Duitsers willen hypocriet)

Achter de Samenleving – De architectuur van de macht volgens de oprichter van de illuminatie – Adam Weishaupt

 

Socrates - De Ommekeer

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign - SEO - Video

Als Google je niet kan vinden, wie dan wel? ShanTVision Webdesign – SEO – Video

2 Comments

 1. Marco Smits

  klinkt allemaal leuk en heel zielig wat jullie hier schrijven, maar de schulden die met ons geld zijn afbetaald, zijn wel ook de schulden die de grieken hebben gemaakt in het verleden! ik heb geen medelijden met de grieken, zij hebben de schulden zelf gemaakt, en die moeten ze gewoon terugbetalen en zo niet, uit de euro zone en een boycot of handelsembargo tegen Griekenland!

  • Jan

   Lieve Marco,
   Goedemorgen, ’t is zo langzamerhand tijd om op te staan. Trek je kop uit ’t zand, zet je oogkleppen wat wijder en kijk wat er echt speelt. Fijn als je met argumenten komt om bovenstaande wetenschappers tegen te spreken.

Leave a Comment