Bestorming Binnenhof als wij geen directe democratie krijgen

Referendum over Europa een goed idee?

Het Burgerforum EU heeft in een landelijke oproep handtekeningen opgehaald om een referendum over onze positie t.o.v Europa af te dwingen bij onze regering. Een zeer nobel initiatief over een onderwerp dat hoog speelt in de samenleving. Maar in het licht van het vorige referendum roept het de vraag op of we deze keer wel serieus genomen zullen worden. Zeker nadat onze regering een blatant disrespect heeft getoond naar alle beginselen van de democratie door de toetreding tot de Euro er doorheen te duwen, tegen de wil van het volk in.

Tien jaar lang hebben we de lariekoek moeten aanhoren dat de Europese Unie een interne oorlog voorkomt (tussen Verenigd Duitsland en Frankrijk?), het de economie goed doet (volgens Hoogleraar Ewald Engelen zeker waar voor de groot bedrijven en de rijken onder de Nederlanders) of dat het simpelweg ‘handig’ is als je op vakantie gaat en met als laatste positieve weetje dat we nu in heel Europa goedkoper kunnen bellen. Intussen kost de Euro Nederland direct miljarden aan steun aan Griekenland (zogenaamd leningen waar we aan zouden verdienen door de hoge rentes die we Griekenland rekenen…over hulp gesproken, maar die niet meer terug betaald kunnen worden en de schuld dus geparkeerd staat in een niemandsland), de honderden miljarden Euro’s aan garanties die zijn gegeven en het disfunctionele niet democratisch gekozen parlement wat ons bakken met geld kost.

Dat onze regering het gore lef had om onze keuze om uit de Euro te blijven te negeren heeft een enorme deuk in ons begrip ‘democratie’ geslagen. In een poging om dit vertrouwen in de democratie te herstellen hebben zeven hoogleraren en enkele andere academici het initiatief gestart om opnieuw via een referendum de bevolking te kunnen laten kiezen om in of uit de Euro te gaan. Een nobel streven lijkt dit op eerste oogopslag. Want wat is er mis met een directe invloed op de besluitvorming van onze regering? Met alle commotie rond ons lidmaatschap lijkt het een terechte methode mits de regering deze keer de uitslag van het referendum respecteerd. Er zit echter een akelige keerzijde aan dit referendum.

Politici en economen zien in dat de keuze door de regering om het laatste referendum rond de toetreding tot de EU naast zich neer te leggen, een extreem negatief effect heeft gehad op het vertrouwen van de burger in de politiek. Een democratie werkt alleen als de illusie in stand wordt gehouden dat het volk werkelijk medezeggenschap heeft op de toekomst van het land. Om dit te herstellen moet de keuze echt bij de burger komen te liggen. Maar waar het echt om gaat is dat, welke keuze de burger ook maakt, de ellende die eraan komt ineens de verantwoordelijkheid is van de burger!

Blijven we in de Euro, bang gemaakt door de herhaalde onzin verhaaltjes van onze politici, dan hebben we met ons allen de last te dragen van de verloren miljarden uitgegeven in de zwarte gaten van de zuidelijke lidstaten. En we kiezen dan voor een superstaat waar de democratie in de geschiedenisboeken zal verdwijnen als een naief ideaal. Kiezen we ervoor uit de EU te stappen zullen in ieder geval de grootbedrijven en de rijken hier een klap van krijgen met mogelijke kapitaalvluchten en alle gevolgen van dien. Het blijft een beetje giswerk, want het domino effect van onze keuze is een realistisch scenario. Maar er is geen goedkope weg uit dit wespennest en de politici en economen weten dit terdege.

Met dit referendum kunnen de politici en de economen die dit allemaal hebben laten gebeuren hun handen wassen in onschuld. Een perfect staaltje volksverlakkerij! Als er een ding vast staat is dat verschillende regerings coalities totaal schijt hebben gehad aan het democratisch principe. Dat daar consequenties aan moeten hangen voor deze duur betaalde… tja, hoe noem je deze schoftjes? Landverraders? lijkt me duidelijk. Het is allemaal leuk en aardig, maar deze verkeerde stap die de Nederlander en onze economie deerlijk heeft gekost, kan niet zo makkelijk afgekocht worden. We staan als burger in een sterkere handels positie dan dat het Burgerforum EU inneemt jegens de staat. Wat wij eigenlijk per diect moeten eisen is een geinstitutionaliseerd referendum. Een directe democratie zoals die in Zwitserland al lang functioneerd. Dit is wat we moeten eisen en anders wordt het een bestorming van de Nederlandse Bastille.

Wat denken de marionetten van deze plutocratie nu wel? Dat we ons nog een keer voor de gek laten houden? Dit is het moment dat het Nederlandse volk waarlijk een winst kan maken. Wat D66 in de jaren 70 niet lukte kunnen we nu afdwingen. Dit is de kans voor Nederland een echte (r)evolutionaire vooruitgang te beleven. Nee, het Burgerforum lijkt een goed initiatief, maar is een wolf in schaapskleren. Laten we ons deze keer niet laten piepelen. En aan de initiatiefnemers van dit Burgerforum vraag ik meer ballen te tonen dan wat dit lauwe aftreksel van een directe democratie ons gaat bieden. Het polderen werkt niet meer. Het is een tijd van echte veranderingen. Dit is een tijd van keuzes, niet van halfslachtige maatregelen. Dit systeem heeft zijn ware gezicht laten zien. Het is tijd voor een echte democratie!

Burgerforum EU is een initiatief van enkele bekende academici, te weten;

Thierry Baudet, auteur van De Aanval op de Natiestaat
Jan Bennink, columnist en reclameman
Prof. dr. mr. Paul Cliteur, auteur van The Secular Outlook
Rene Cuperus, auteur van De Wereldburger bestaat niet
Arjan van Dixhoorn, historicus
Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie
Pepijn van Houwelingen, technisch bedrijfskundige
Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie
Piet Moerman, emeritus-hoogleraar economie J
oost Niemoller, journalist
Alexander Sassen van Elsloo, financieel consultant & columnist
Twan Tak, emeritus-hoogleraar staatsrecht
Jos Teunissen, hoogleraar staatsrecht
Ad Verbrugge, filosoof
Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten

Ik wil nog een noot plaatsen. Met de presentatie van het idee om weer een referendum te houden, in het programma De Balie, zat ook Wouter Bos. De man die de schatkist minstens 8 miljard Euro heeft gekost met de aankoop van de ABN AMRO en nu commissaris is van het in opspraak geraakte KPMG. Dat deze man na zulk een enorme blunder nog een bestuursfunctie heeft kunnen krijgen zet grote vragen bij deze affaire. Dit kan alleen maar als een beloning worden gezien van degene die die 8 miljard Euro extra hebben ontvangen. Ergens zitten dezelfde aandeelhouders in de huidige KPMG als in de ABN AMRO van vóór de overname door de staat. Als iemand hier informatie over heeft wil ik er graag over schrijven…

Tilasmi frigge

Socrates - De Ommekeer

5 Comments

 1. R.Richel

  bestorming van het binnenhof ?
  strak plan, waarom
  onze zogeheten volk-vertegenwoordigers ,(sorry dat ik het woord in de mond neem)
  zullen anders nooit begrijpen in wat voor ellende ze ons land storten.
  het zijn puur theoretische mensen die als een konijn in een lichtbundel helemaal gefixeerd zijn op 1 ding,een verenigd Europa.
  deze utopische droom willen of kunnen ze niet los laten.
  hieruit blijkt al dat deze mensen niet geschikt zijn ons te vertegenwoordigen
  rekenkundig zal het allemaal wel kloppen ( ook dat betwijfel ik ) maar ze gaan voorbij aan de menselijke factor.
  ik heb ooit eens gehoord dat je een maatschappij kan beoordelen hoe deze met zijn
  criminelen om gaat.
  deze stelling zal herzien moeten woorden!
  je kunt een maatschappij beoordelen hoe deze met zijn oudere om gaat.
  een gevangene heeft recht op eten heeft recht op sanitair, allerlei zorg en afwisseling en weet ik wat nog meer,
  terwijl onze oudere zitten te verhongeren en als ze in een verpleeghuis zitten blij
  mogen zijn dat ze 1 keer per dag op de wc gepleurd worden zodat ze niet uren lang
  in hun eigen zeik en stront hoeven te liggen.
  dit zeg ik niet ten nadele van de mensen die in de zorg werken, want ze werken zich kapot
  het is de politiek die hun collega’s weg bezuinigd, en dus zorgt voor een afkalving
  van onze zorgstaat.
  en dit alles omdat er miljarden naar Europa gaan.
  als we nu eerst eens beginnen met het terug brengen van de salarissen van de hoge ambtenaren en niet gaan lullen over marktconform , pleur op ga dan maar in de markt werken , zo dicht bezaait liggen die banen niet.
  maximaal €70.000 p/j en een kerstpakket.
  politiek moet je willen bedrijven uit ideologie niet vanwege het geld.
  de zorg en pensioenen moet terug naar de staat, ofwel naar ons.
  want als je hoort dat dit soort instellingen miljarden in huis heeft dan gaan de verkeerde mensen met de winst aan de haal
  en als het staatseigendom is dan vloeit het terug naar de samenleving.
  het is al laat
  moet stoppen
  moet morgen weer werken.

 2. R van kuyk

  Het blijft gewoon doorgaan tot we maar een uitweg hebben ,zoals er al veel zijn gegaan de laatste jaren om het leed te besparen,van wat er komen gaat ,De zogenaamde politiekers in het europese parlement gaat gewoon door om iedere burger als een robot te maken en het minst uit te geven aan die robot ,er staat ons veel armoede en leed te wachten en vooral voor onze kinderen geen toekomst,De EU geschapen voor Rijkelui en niet voor de burger die het op moet brengen!!!!!ga er maar aan staan er is maar een ding aan te doen ,en dat is totale vernietiging beginnen bij de bron en zijn medewerkers

 3. We zijn verkwanseld door de Politiek voor de eigen Status en Gewin, met name door de al p/m 50 jaar heersende Linkse Opportunistische Elite die de kiezer heeft belogen en bedrogen al die jaren, en het glazuur op de Linkse cake was de Toetreding tot de Europese Unie die niemand wilde en waar wij(de kiezer), nu de wrange vruchten van plukken. Nederland is daardoor Nederland niet meer, ergo, dus ook mijn Vaderland niet meer, ik schaam me dat ik Nederlander ben.!!!

  • A.Marchal

   Linkse Opportunistische Elite? U bedoeld daarmee de partijen zoals CDA , VVD, D66 (en de huidige “contructieven” die al jarenlang schijt hebben aan onze democratie door achter de EU aan te huppelen?

 4. L.Schrijver

  na wat gekeken en gelezen te hebben over europa, wordt ik heel erg bang, men heeft het alleen maar over het bedrijfsleven ,en niet over ons, het kost ons inderdaad 50 miljard aan euro’s, ik snap niet dat dat ons (burgers) van nederland niet kwaad maakt.
  we worden gewoon bedrogen door onze regering, die een dubbele agenda heeft.

Leave a Comment